Vælg en side
Viden

Her får Margrethe Vestager inspiration til sin ledelse

Her får du en liste over fem af de titler, som har haft stor betydning for den måde Margrethe Vestager går til ledelse på.

Ny Mesterlære:
Lær at lede med Margrethe Vestager

 

Få fri adgang til alle læremestre for kun 99 kr./md. eller 799 kr./årligt.
Opsig når som helst – ingen binding.

Den danske EU konkurrencekommissær står i spidsen for et af de vigtigste områder, når det gælder udviklingen af vores samfund. Det er Margrethe Vestager, der leder den proces, der skal sørge for at digitaliseringen af vores samfund sker på en måde, der sikrer fair konkurrence og lige vilkår for alle.

Det kræver erfaring og indsigt at lede den proces. Spørgsmålet er så, hvor får Margrethe Vestager sin inspiration fra? Læser hun fagbøger og ledelseslitteratur? Svaret er nej.

I stedet fokuserer Vestager på skønlitteratur og kultur. Det gør EU kommissæren fordi hun mener, at den fineste inspiration kommer fra en forståelse af, hvordan andre mennesker lever deres liv. Og den viden får hun blandt andet fra skønlitteraturen.

”Der er så mange ting, jeg ikke har prøvet, og litteratur giver en enestående adgang til at se og prøve at gennemleve noget, som ellers ville være helt lukket land. Det kan være at være en soldat i krig eller en mandlig leder. Det kan være at være et barn igen. Og det giver en helt anden energi, end jeg ville få ved at læse flere ledelsesbøger. Ledelse er nemlig også forestillingen og indlevelsen, ikke kun i det jeg selv kender, men i det som er mange andre menneskers liv”, fortæller Margrethe Vestager.

Her får du en liste over fem af de titler, som har haft stor betydning for den måde Margrethe Vestager går til ledelse på. 

  1. Læseren i morgentoget, af Jean-Paul Didierlaurent

  For Margrethe Vestager er indgangen til god ledelse at skabe tillid.

  Læs her hvad Margrethe Vestager fortæller om romanen af den franske forfatter:

  Hovedpersonen, Guylain, arbejder på en fabrik, der makulerer bøger. Bogen handler om to vigtige mennesker i Guylains liv. En kollega, der har mistet sit ben i en arbejdsulykke på fabrikken og har gjort det til sin mission at opspore de bøger, der er blevet printet af den papirmasse, der blev produceret den dag, han mistede sit ben. Og Julie, han ikke har mødt, der har glemt et usb-stik med sin dagbog, på toget. Det er en sjov og rørende historie om, hvordan vi alle kan gøre en forskel.

   2. Kvinder og magt, af Mary Beard

   Der skal flere kvinder i ledelse. For at sikre diversitet i ledelse, mener Margrethe Vestager, at der skal kvoter til.

   Læs her hvad Margrethe Vestager fortæller om bogen af den engelske historieprofessor:

   Ved hjælp af mytologiske og nutidige kvindefigurer, viser Beard, hvor svært det er at indpasse kvinder i den magtstruktur, der har en masse maskuline koder indbygget.

    3. Parasite, koreansk film af Joon-ho Bong

    En af Margrethe Vestagers vigtigste pointer, når det kommer til ledelse er, at du skal være opmærksom på, hvordan du forvalter den magt, der følger med. Magt kan være en farlig størrelse, fordi den kan få dig til at føle dig som noget særligt. Men brugt rigtigt kan du forandre verden.

    Læs her hvorfor en koreansk film har skærpet Margrethe Vestagers forhold til magt:

    Den koreanske film ”Parasite”, der er kulsort, underholdende og skræmmende på samme tid, fortæller historierne om to meget forskellige former for levet liv. Tankevækkende i forhold til at arbejde for at give samfundet retning. Og som en påmindelse om, at handlinger har konsekvenser. Også dem, der kan synes små.

     4. Alexandriakvartetten, af Lawrence Durrell

     Ledelse handler også om at anerkende at mennesker er forskellige, men som leder kan det godt være svært at huske på.

     Læs her hvorfor Vestager mener, at Alexandriakvartten er inspirerende at dykke ned:

     I bogen oplever fire personer, Justine, Baltazar, Mountolive og Clara de samme begivenheder meget forskelligt. For vi er som mennesker meget forskellige. Og det er vigtigt at huske i arbejdet med, hvordan vi som mennesker kan forandre verden.

      5. Pippi Langstrømpe, af Astrid Lindgren

      Konflikter er en uundgåelig del af ledelse. Men hvis du kan kontrollere konflikten og finde en vej ind i den, hvor du ikke er bange for den når den opstår, kan du bruge den til at skabe udvikling. Som inspiration til denne proces, nævner Margrethe Vestager børnebogsklassikeren om Pippi Langstrømpe

      Læs her hvorfor Margrethe Vestager bruger Pippi som inspiration:

      Pippi Langstrømpe er meget generøs og øser ud af sin styrke, og har tillid til andre mennesker. Hvis man har meget styrke, har man også et stort ansvar. Og selvom Pippi har alt og kan leve lige som hun vil, så har hun valgt at leve på en meget ukonventionel måde. Men også på en måde, der gør, at hun spiller en rolle i forhold til alle typer af mennesker – til børn, til sine venner, til voksne og til autoriteter. Og så er hun ikke bange for konflikten.

       Margrethe Vestager – Lær at lede

       Ledelse

       Margrethe Vestager

       I denne Mesterlære får du et unikt indblik i, hvordan Margrethe Vestager griber ledelse an. Hun bruger sit arbejde som EU kommissær, hvor hun er leder for 900 medarbejdere, som case, og beskriver hvordan hun har påtaget sig et lederskab i arbejdet med de store sager, som hun og EU Kommissionen har ført mod de største firmaer i verden. 

       Om mesterlæren:

       • 6 kapitler a 3-19 minutters varighed
       • 1 time og 45 minutters Mesterlære
       • Podcasts
       • arbejdsbog med anbefalet litteratur